Primož Jakopin, dnevnik posnetkov

Zgodovinska ekskurzija v Jamo na meji, ko je bila do konca prekopana Renetova pasaža
6. junija 2004, 8 posnetkov

Slike so velike 200 krat 300 pik, nekatere je mogoče s klikom povečati na 533 x 800. Na začetku opisov so zaporedne številke izvirnih posnetkov, polna imena vseh prisotnih na posnetkih pa so: Jerko - Jernej Petrovčič, Blaž Bezek, Bojana Fajdiga, Dušan Tominc in Andrej Drevenšek. Na ekskurziji je sodeloval še Matija Perne; kot že tolikokrat se je tudi ob tej priliki izkazal kot dober skrbnik društvene opreme, saj je pri odhodu (ven je šel prvi) dodatno vrv, ki jo je v brezno potuhnjeno napeljal avtor, da se je lahko brez prepenjanja spustil do dna (naziv jamar veteran pač ni v celoti enakovreden nazivu mladi jamar), izvlekel ven in s tem omogočil piscu teh vrstic brezplačno šolo v prepenjanju (inštruktorji Bojana in Blaž od spodaj, Jerko tik pod vhodom). Foto in (c) Primož Jakopin 2004.

V Pretočni dvoranici


8634. Jerko, arhitekt in izvajalec preboja pasaže (pomočnikov je bilo kar nekaj, glavni je bil vsekakor Blaž) v vhodnem oknu rova, ki pelje 5 metrov naprej do sosednje, večje dvoranice in se odpira pribl. 3 m nad pritočno stranjo dvoranice. Rov je bil neprehoden, v njem je bilo približno za kubični meter precej židkega rumenorjavega blata, ki ga je Jerko odkopal in z nogami zrinil čez rob vhoda, tako da se je pod njim v dvoranici naredil 1 m visok kup, ki se je pa precej vdiral.


8635. Blaž, Bojana, Dušan in Andrej na odtočni strani dvoranice, prvič


8636. Blaž, Bojana, Dušan in Andrej na odtočni strani dvoranice, drugič


8637. Blatni klanec, po katerem prideš iz zelo tesne pasaže v dvoranico. Andrej je šel nazaj iskat kakšen kamen, da bi z njim stabilizirali blatni kup, ki ga je nakopal Jerko.


8638. Bojana v oknu rova nad dvoranico, z bliskom za seboj


8639. Sliko 8638 je skušal avtor ponoviti, ker je bil sprednji del pretemen, pa optični sprožilec potem ni hotel več delovati.


8641. Neuspešni preizkus optičnega sprožilca v dvoranici, od blizu

Na dnu vhodnega brezna


8642. Jerko se pripravlja na žimarjenje ven samo v podpajacu - pajac je bil tako blaten, da mu je bilo žal z njim preveč umazati "kovačijo".Stran je pripravil Primož Jakopin, ki sprejema tudi pripombe. Postavljena je bila 8. junija 2004 in nazadnje spremenjena 23. februarja 2007.

Naslov: http://www.jakopin.net/primoz/slike/2004/040606.html       Število obiskov: