Primož Jakopin, dnevnik posnetkov

Izdelava lestve v jamo Galacijevko, prvi del
19. marec 2015, 10 posnetkov

Slike so velike 533 krat 800 pik, na začetkih opisov so zaporedne številke izvirnih datotek s posnetki. Ekskurzije so se udeležili: Igor Maksim Košir - Ičo, Metod Di Batista, Marjan Juvan - Manč, Janez Kanoni - Žan, Marko Vogrič - Mare, Janez Ileršič - Ile, Jurij Trenz - Trenc, France Šušteršič in Primož Jakopin - Klok.
Foto in copyright (c) Primož Jakopin 2015.


 

Pri vhodu v Najdeno jamo


 


 
25080. 9 članov veteranske sekcije DZRJL (Društva za raziskovanje jam Ljubljana) se je zbralo, da bi prispevali nadaljnji kamenček v zbirko naporov za ponovno odkritje Lipertove jame, izgubljene že več kot 100 let. Znano je, da je bil vhod v Lipertovo jamo (danes je zelo verjetno zasut) v bližini vhoda Najdene jame in v neposredni bližini Galacijevke. Ta jama ima 11 m globoko vhodno brezno, za njim pa ozko razpoko z močnim prepihom. Namen današnje ekskurzije je bil izdelati leseno lestev, ki bi poenostavila dostop do prepišne razpoke v jami. Na posnetku, z leve na desno: Mare, Metod, Žan, Manč, Ile, Trenc, Klok in Ičo. France manjka, nujne obveznosti so mu preprečile, da bi kaj dlje ostal, moral je oditi še pred posnetkom.


 

 

Pri vhodu v Galacijevko


 


 
25082. Mare je olupil 30 velikih šprunceljnov za lestev, ki jih je narezal Žan.


 

 


 
25083. Prenos daljšega smrekovega hloda, ene izmed obeh lestvinih stranic proti jami


 

 


 
25084. Prvi poskus, da bi spravili hlod v jamo z južne strani, je spodletel. Hlod se je že v vhodu zataknil, treba ga je bilo potegniti ven in poskusiti znova, drugače.


 

 


 
25085. Drugi poskus spusta lestvine stranice v jamo, tokrat z vzhodne strani


 

 


 
25086. Po nekaj korekturah je hlod krenil kar sam in se ustavil na že zadovoljivi globini.


 

 


 
25087. Oba hloda že skoraj na svojem mestu - krajši je dosegel dno, daljši se je zataknil poldrugi meter nad njim.


 

 


 
25089. Manč je lepo spakiral nahrbtnik, skupaj z nekaj steklenicami priljubljenega češkega piva.


 

 


 
25088. Ile, Metod in Mare so zložili šprunceljne tesno skupaj in podvzeli vse potrebne korake, da bi klini pričakali naslednjo ekskurzijo, za dokončanje lestve, še vedno na svojem mestu.


 

 

Pri vhodu v Najdeno jamo


 


 
25081. Pogled iz vhodne stopnje proti ven (začenši spodaj levo, v nasprotni smeri urinega kazalca): Trenc, Mare, Ičo, Metod, Manč, Ile in Žan


 

 

  Ekskurzija jamarske šole DZRJL v Mačkovico, 14. marec     Proslava 60-letnice JK Železničar, 27. marec  

Stran je pripravil Primož Jakopin, ki sprejema tudi pripombe. Postavljena je bila 20. marca 2015 in nazadnje spremenjena 29. marca.

Naslov: http://www.jakopin.net/primoz/slike/2015/PJ20150319.html