Primož Jakopin, dnevnik posnetkov

Preizkus radijskih sprožilcev za bliskavice, Yongnuo RF605C
Skednena jama, 6. maj 2015, 16 posnetkov

Slike so velike 533 krat 800 pik, na začetkih opisov so zaporedne številke izvirnih datotek s posnetki.
Foto in copyright (c) Primož Jakopin 2015.


 


 
25557. Sprožilci so majhni, morda le dvakrat širši kot Metzovi optični Mecalux 11, cena je dostopna, prodajajo (le prek interneta) pa po dva skupaj. Vsak je lahko ali oddajnik ali sprejemnik (ali tudi oboje), delujejo pa na dve bateriji AAA. Razlika od optičnih sprožilcev je še ta, da imajo tudi spodaj moški priključek za "hot-shoe" na fotoaparatu in je zato, če jih hočemo namestiti samostojno na stojalo, potreben še kak vmesnik, recimo optični sprožilec. Na posnetku so trije, uporabljeni pri preizkusu: prvi je nastavljen na oddajnik (TX), druga dva pa na sprejemnik/oddajnik (TRX). Poleg sprožilcev sta bili uporabljeni še dve bliskavici Canon Speedlite 430 EX ter fotoaparat Canon 100 D s standardnim zoom objektivom.


 

 

Glavni rov


 


 
25537. Fotoaparat je postavljen na stojalo na začetku ravnega dela glavnega rova jame, malo naprej od vhoda rova proti Kapelici, približno v višini vhoda v nizek odkopan stranski rovček, obrnjen je proti severu, po rovu naprej. Prvi posnetek - oddajnik na fotoaparatu, bliskavica s sprejemnikom približno 20 m naprej proti severu, skrita za ovinkom oziroma v stranski vdolbini pod kaminom, levo. Stvar deluje.


 

 


 
25536. Ponovljen posnetek, dodana je še ena bliskavica s sprejemnikom, ki jo avtor drži v roki, desno.


 

 


 
25538. Posnetek, pri katerem je prva bliskavica izpod kamina levo prestavljena za ovinek, pred vhod v stranski rov, pribl. 75 m daleč. Druga bliskavica s sprejemnikom je nameščena na skalo, desno od fotoaparata. Sprožila se je le druga bliskavica, prva ne. Je predaleč, radijski signal prešibek.


 

 


 
25539. Ponovljen posnetek, prva bliskavica je bila prestavljena izza ovinka bolj proti sredini rova, oddaljenost je pribl. 60 m (merjeno z dolgimi koraki). Stvar deluje. Proizvajalec navaja delovanje do 100 m daleč.


 

 


 
25541. Pogled na vhod v Stranski rov. Razdalja do njega je pribl. 10 metrov, sprejemnik je z bliskavico na stojalu, še približno 3 metre od vhoda v rov, za skalami. Stvar deluje.


 

 


 
25543. Ponovljen posnetek, le z bolj odprto zaslonko in povečano občutljivostjo ISO


 

 


 
25542. Posnetek, pri katerem je dodana še ena bliskavica severno od vhoda v rov, na skalo, na sprožilcu, nameščenem v majhno ravno stojalce, ki je priloženo uporabljenim bliskavicam.


 

 


 
25544. Uporabljena ni bila samo sodobna tehnologija. Pri pakiranju se je zjutraj precej mudilo pa drugega in tretjega stojala na hitro ni bilo pri roki, le tole na sliki, iz časa okoli druge svetovne vojne. Kakor je videti na prvi pogled zelo nespretno, se ga da le s premikanjem nog, brez prilagajanja njihove dolžine, zelo hitro prav postaviti tudi na precej neravnem terenu. Zloži se zelo, le teža ni tako majhna, kot bi si kdo lahko želel. Posnetek je bil narejen s časom dveh sekund, da je osvetljen tudi infrardeći sprejemnik spredaj na bliskavici, ki utripa rdeče v razmaku slabih dveh sekund. Bliskavice so bile na posnetkih nastavljene na način slave, pri katerem se po eni minuti ne izklopijo na čakanje (sleep mode).


 

 

Sledijo posnetki z dnevno svetlobo, ki ne spadajo v preizkus, pa so tu zaradi letnega časa
Severni vhod


 


 
25545. Pogled od znotraj


 

 


 
25546. Nekdo je napravil polkrog iz zelenja pred vhodom. Zaradi velike vlage in kapljic s stropa rastline vztrajajo tudi še po nekaj dneh.


 

 


 
25547. Opuštošenje na drugi strani udornice - prave razsežnosti posledic žleda lanskega februarja se vidijo šele zdaj, ko je veliko dreves, tako listavcev kot iglavcev, po lanskem životarjenju dokončno vrglo puško v koruzo.


 

 

Južni vhod


 


 
25548. Pogled od znotraj, kombinacija treh posnetkov za boljše podrobnosti v svetlih in temnih delih slike


 

 


 
25549. Pogled od zunaj, vhod v spomladanskih nežnozelenih barvah


 

 

Jama dvojčka (kat. št. 2915)


 


 
25551. Severni vhod je že precej prekrit z zeleno zaveso ...


 

 


 
25550. .. južni pa popolnoma. Ga ne vidiš dokler (skoraj) ne stopiš nanj.


 

 

  Izdelava lestve v jamo Galacijevko, drugi del, 8. april     Rakov Škocjan, drugi preizkus sprožilcev za bliskavice, Yongnuo RF605C, 12. maj  

Stran je pripravil Primož Jakopin, ki sprejema tudi pripombe. Postavljena je bila 7. maja 2015 in nazadnje spremenjena 13. maja.

Naslov: http://www.jakopin.net/primoz/slike/2015/PJ20150506.html