Pod zemljo je lepo

film o jamah, 2012


9-minutni povzetek filma

          Pod zemljo je lepo je igrani filma (99 minut) o izletu v podzemlje notranjskega krasa, ki pripelje do odkritja novih delov jame na koncu labirinta, in do povezave z veliko vodno jamo.
          V glavnih vlogah nastopajo Tomaž Krajnc - Garmin kot jamar Mare, Gitica Jakopin kot Tina, njegova nečakinja, Jakob Jakopin kot Jani, njegov nečak, Maruša Jakopin kot Meri, njuna mama in Jerneja Slapnik Anžur kot Beti, Tinina prijateljica, v stranskih vlogah pa Igor Verstovšek, Lucija Perharič, Jožef Ropoša, Japec Jakopin in Majda Gričar, jamarji Herman Brvar, Jožek Košir - Cox, Gašper Košir, Stojan Sancin in Claudio Bratoš, Sam Briscoe in Alexander Stelfox. Poleg njih so nastopili še Mateja Slapnik Anžur, Marija Jakopin, Eva Verstovšek Jakopin, Matej Verstovšek Jakopin, Jadran Jakopin, Metod di Batista, Blaž Bezek, Aleš Lajovic, Primož Presetnik in Tea Knapič, Mitja in Katarina Prelovšek, Andrej Drevenšek in Jana Stržinar.
          Glasbo so prispevali Vivien de Corse, Peter John Ross in Antonin Dvořak, avtor filma je Primož Jakopin. Osvetljevali so Robert Slapnik, Andreja Anžur in Mateja Slapnik Anžur, tehniko v breznu sta oskrbela Jožek Košir - Cox in Tomaž Krajnc. Snemalci so bili Primož Jakopin, Japec Jakopin in Andreja Anžur. Sodelovali so še Boštjan Burger, Franjo Drole in Franci Malečkar ter jamska delavca Janez Dedek in Andraž Gorup. Film je bil posnet poleti in jeseni 2012, pod okriljem Društva za raziskovanje jam Ljubljana in v sodelovanju s člani Jamarskega odseka Slovenskega planinskega društva Trst, ŠD Tornado, Inštituta za raziskovanje krasa, Jamarskega kluba Železničar in angleškega društva York University Cave & Pothole Club.
          Film je bil sneman v Iškem Vintgarju, v Bohinju, v dolini Vrat, na Slemenu, na Vršiču, v Prekmurju, v Planinski dolini, v Rakovem Škocjanu, v Tacnu, na Ljubljanskem barju, na Snežniku, v Koprskem in v Kvarnerskem zalivu. Del filma je bil posnet v Postojnski jami.
          Na portalu YouTube so tudi različice 10-minutnega povzetka filma s podnapisi v angleškem, španskem, poljskem in srbskem jeziku:Stran je pripravil Primož Jakopin, ki sprejema tudi pripombe. Stran je bila postavljena 26. novembra 2012, spremenjena še 14. decembra 2012 in 19. septembra 2019.

Naslov: www.jakopin.net/pzjl/index.html