Primož Jakopin, dnevnik posnetkov

Izdelava lestve v jamo Galacijevko, drugi del
8. april 2015, 18 posnetkov

Slike so velike 533 krat 800 pik, na začetkih opisov so zaporedne številke izvirnih datotek s posnetki. Ekskurzije so se udeležili: Metod Di Batista, Marjan Juvan - Manč, Janez Kanoni - Žan, Marko Vogrič - Mare, Janez Ileršič - Ile, Jurij Trenz - Trenc, Janez Modrijan - Modrc, Andrej Baraga, Jernej Petrovčič - Jerko, Marko Kraševec in Primož Jakopin - Klok.
Foto in copyright (c) Primož Jakopin 2015.


 

Pri vhodu v Najdeno jamo


 


 
25238 Tevje, Hacquetia epipactis v vhodu


 

 

Pri vhodu v Galacijevko


 


 
25239. Metod se je po lestvicah spustil v jamo, da bi poravnal oba hloda in potem, ko bi mu na dno spustili še šprunceljne, začel lestev delati od spodaj navzgor. Pa so višje puticistične sile posegle vmes in iz te moke, na žalost vseh sodelujočih, ni bilo kruha. Le redki izmed prisotnih so v jami že bili in to pred mnogo mnogo leti. Pred začetkom izdelave lestve pa se nihče ni spustil v jamo, da bi pogledal, ali je dovolj prostora za lestev. Danes smo imeli s seboj lestvice in ko se je Metod spustil proti dnu, je ugotovil, da je brezno že za leseno lestev preozko in preveč zavito, kaj šele za lestev in za tistega, ki se vzpenja po njej. Tako je bila odločitev, da jamo privedemo v prvotno stanje, to je da potegnemo oba hloda, ki smo ju na prejšnji ekskurziji z veliko muko spravili noter, spet ven, edina možna. Kar pa je bilo seveda še dosti težje, ker sta bila oba tudi na več mestih zagozdena, na različnih globinah. Tako je Metod ostal v jami, da ju je sproti odkajlaval in po malem premikal v pravo smer, ostali pa smo ju s pomočjo dveh diagonalno nameščenih vrvi (za boljši vzvod) vlekli ven.


 

 


 
25240. Daljšega hloda je bilo tri metre že zunaj, vlečni vrvi smo zategnili, Žan pa ga je, kolikor globoko je dosegel, odrezal, da je s tem zmanjšal težo preostalega dela, ki ga je bilo treba še izvleči.


 

 


 
25241. Postopek smo še enkrat ponovili, potem ko je Metod s pomočjo Manča, ki se je spustil v jamo za njim, na manjšo globino, sprostil med seboj zagozdena oba hloda.


 

 


 
25242. Končno sta bila oba hloda zunaj.


 

 


 
25243. Sledil je še izvlek krampa, ki je bil v oporo pri uravnavanju smeri hlodov; boljši bi bil lomilec kamenja (pajsar) pa ga žal nismo imeli.


 

 


 
25244. Metod in Manč sta se umaknila z lestvic, Modrc in Andrej pa sta jih, za lažje manevriranje po koncu dela, do polovice izvlekla (najprej jih je bilo 20 m, dva kosa po 10 m) in prepela, da je bila v uporabi samo še druga polovica.


 

 


 
25245. Kmalu zatem je najprej izplezal Metod,


 

 


 
25246. za njim pa še Manč,


 

 


 
25247. vidno zadovoljen nad ugodnim izidom (b. p.).


 

 

Dihalnik med Najdeno jamo in Galacijevko, malo severno od kolovoza


 


 
25249. V eni izmed prejšnjih zim odkrit močan dihalnik je še posebej zanimiv, ker je okoli njega precejšnja gomila z mahom že močno prekritega kamenja. Videti je, kot da gre za star odkop, ki kar diši po Lipertovi jami. Mare in Metod sta se ga lotila s krampom, je pa Metod hitro ugotovil, da bi bil manjši bager veliko primernejše orodje.


 

 


 
25248. Družbo jima je delala Maretova bokserka Lučka.


 

 

Na družabnem prostoru pri Najdeni jami


 


 
25250. Žan pri izdelavi še enega lesenega krožnika za na prireditveno mizo


 

 


 
25254. Lučka je dobila družbo obeh Trenčevih hrtov. Rjavi sliši na ime Čarli, beli pa na Jork. Najprej je bilo dogajanje še bolj statično,


 

 


 
25253. potem pa je Jork z nekaj spodbude od zadnje plati dosegel, da


 

 


 
25252. se je dogajanje močno razživelo.


 

 


 
25255. Ni bilo dolgo, pa je Žan spravil v pogon še tale (prosto po Manču) krematorij.


 

 


 
25256. Poleg železnega repertoarja, novih načrtov v zvezi z Lipertovo jamo, je bilo odprtih še veliko drugih tem, obravnave preteklih presenetljivih dogodkov, ki je potekala v večjih in manjših skupinah, da obsežnega čiščenja poti do Najdene jame in njene okolice sploh ne omenjamo.


 

 

  Proslava 60-letnice Jamarskega kluba Železničar, 27. marec     Skednena jama, preizkus radijskih sprožilcev za bliskavice, Yongnuo RF605C, 6. maj  

Stran je pripravil Primož Jakopin, ki sprejema tudi pripombe. Postavljena je bila 9. aprila 2015 in nazadnje spremenjena 7. maja.

Naslov: http://www.jakopin.net/primoz/slike/2015/PJ20150408.html